China verbiedt straffen internetverslaafde

De Chinese overheid heeft een verbod ingesteld op het fysiek straffen van mensen met een internetverslaving. Ook is het niet toegestaan de patiënt op te sluiten. Dat meldde het Chinees persbureau Xinhua vandaag.

In augustus werd een 15-jarige jongen doodgeslagen in een kamp waar jongeren met een internetverslaving behandeld werden. Enkele dagen later werd een jongen uit een ander kamp in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. In veel van de kampen worden militaire trainingen gegeven die de kinderen van hun verslaving af moeten helpen.

Eerder al verbood China de behandeling van internetverslaafden met elektroshocks, omdat ook die methode onveilig bleek. Deze therapie wordt in de psychiatrie al tegen depressies en schizofrenie gebruikt, maar experts twijfelen nog of de inzet van elektroshocks tevens bij verslaving werkt.

Internetverslaving is een groeiend probleem in China, waar 300 miljoen mensen toegang hebben tot het internet. Volgens schattingen is de helft van de Chinese internetgebruikers tussen de 18 en 30 jaar oud. Ongeveer tien procent van de jongere gebruikers zou verslaafd zijn. Zeker zeventig procent van hen is man.

Internetverslaafde Chinezen niet meer fysiek gestraft  (foto: ANP)