Geen kruisbeelden in Italiaanse klassen

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vandaag een opvallende uitspraak gedaan. Het Hof stelde een Italiaans staatsburger in het gelijk. Deze beweerde namelijk dat de hangende kruisbeelden in de Italiaanse schoollokalen de rechten van de leerlingen op de vrijheid van godsdienst zouden schenden. Het zou tegen het recht van de ouders ingaan om hun kinderen op te voeden volgens hun eigen overtuigingen.

De rechter in Straatsburg oordeelde dan ook dat de Italiaanse regering de vrouw een tegemoetkoming van 5.000 Euro betalen moet voor het ontstaan van morele schade. De van oorsprong Finse dame, voert al jaren de strijd tegen de kruisbeelden. Het Constitutionele Hof in Rome had in 2005 nog besloten dat de kruizen mochten blijven hangen, nadat ook een gerechtshof in het noordoostelijke Venetië het voorstel had afgewezen om de kruisbeelden van de scholen te bannen.

In het verleden zijn er al talloze discussies gevoerd over het kruisbeeld in de klaslokalen. Ook mengde paus Benedictus XVI zich hierin en liet duidelijk weten een voorstander te zijn van het vertoon van kruisbeelden in het openbaar.