Apparaat kan chronische pijn voorspellen

Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) hebben een apparaat ontwikkeld waarmee artsen kunnen bepalen welke patiënten last krijgen van chronische pijn na een operatie. Ook meet het apparaat hoe effectief medicatie tegen de pijn is. Op de NociTRACK is patent aangevraagd, zo heeft de UT vandaag meegedeeld.

Na een kleine operatie houdt 10 tot 25 procent van de patiënten pijn, die op den duur chronisch wordt. Na een zware operatie loopt dit aantal op naar 30 tot 50 procent. Het gaat volgens de UT om vele tienduizenden mensen. Artsen spreken van chronische pijn als er zes maanden na de operatie nog steeds klachten zijn, terwijl de wond allang is hersteld.

De oorzaak van chronische pijn is nog niet bekend, al staat wel vast dat de patiënten hyperalgesie ofwel een verhoogde gevoeligheid voor pijn hebben. De pijn breidt zich langzaamaan uit naar allerlei plekken in het lichaam. Het apparaat van de UT kan nu aangeven wanneer die verspreiding begint en zo vaststellen of iemand mogelijk chronische klachten zal ontwikkelen. De arts kan dan eerder sterkere pijnstillers geven en zo mogelijk voorkomen dat postoperatieve pijn aanhoudt.

Uniek aan de NociTRACK is dat het apparaat niet groter is dan een flinke mobiele telefoon en dus overal bruikbaar is. Tot nu toe waren pijnonderzoeken alleen mogelijk in een speciaal ingerichte onderzoekskamer vol apparatuur.