Somaliërs moeten koranvers als ringtone

Zelfs de ringtones van mobiele telefoons zijn niet veilig voor de islamitische 'moraalridders' in Somalië. De militante al-Shabaab-beweging staat slechts door een imam gezongen verzen uit de Koran en de Hadith (overleveringen van de profeet Mohammed) toe als beltoon.

Dat meldden burgers in de havenstad Kismayo, die onder controle staat van de extremisten. Zo zei de 19-jarige Ali Mahamud Yusuf dat hij is gevlucht uit de stad, nadat hij vorige week 25 zweepslagen had gekregen omdat zijn gsm een 'illegale' ringtone bevatte.

Al-Shabaab vecht tegen de door de internationale gemeenschap erkende regering in de hoofdstad Mogadishu. De leiders van de beweging leggen een zeer strikte interpretatie van de islam op aan alle burgers die onder hun gezag vallen. Popmuziek, televisie en dans zijn verboden, net als sporten, zoals het ook in Somalië populaire voetbal. Ook het dragen van een bh is voor vrouwen verboden.

Met name in het zuiden van het land in de Hoorn van Afrika controleren de strijders een groot gebied. Al-Shabaab zou banden onderhouden met het terreurnetwerk al-Qaeda.