Belgische oppositiepartij wil verkiezingen

Als de Belgische premier Herman Van Rompuy benoemd wordt tot EU-president moeten er volgens de socialistische oppositiepartij SP.A nieuwe verkiezingen komen. Senator John Crombez noemde vandaag een eventueel vertrek van Van Rompuy een ideaal moment voor een stembusgang.

Van Rompuy gooit volgens de Belgische media zeer hoge ogen voor de baan, die ontstaat door het nieuwe EU-verdrag van Lissabon. In alle EU-hoofdsteden zou zijn kandidatuur goed vallen en zowel de Franse president Nicolas Sarkozy als de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zou hem hebben gepolst.

Volgens Wilfried Martens, ex-premier van België en voorzitter van de Europese Volkspartij, waarvan ook het CDA deel uitmaakt, hoort zijn partijgenoot Van Rompuy tot "het zeer selecte kransje van topfavorieten".

Eerder werd premier Jan Peter Balkenende als belangrijke kanshebber genoemd om de eerste EU-president in de geschiedenis te worden, ook door Martens. Overigens is Van Rompuy, net als Balkenende, "geen kandidaat" voor de topfunctie.