Koningin op staatsbezoek in Mexico

Koningin Beatrix begint vanavond Nederlandse tijd aan een vierdaags staatsbezoek aan Mexico. Ze wordt vergezeld door prins Willem-Alexander en zijn vrouw. De eerste dag speelt zich volledig in de Mexicaanse hoofdstad af.

Het gezelschap arriveerde officieus al op zondag in Mexico. In Cancun kwam het bij van het tijdsverschil. De vorstin is uitgenodigd door de Mexicaanse president Felipe Calderon. De president voert een actief buitenlandbeleid. Volgens waarnemers streeft hij naar 'Meer Mexico in de wereld en meer wereld in Mexico'. Het staatsbezoek uit Nederland, een belangrijke handelspartner ook, past in dat streven.

Tot voor enige tijd bemoeide Mexico zich niet zo met de rest van de wereld, ervoeren diplomatieke kringen. Door Calderon is dat veranderd. De man wordt internationaal ook erg gewaardeerd om zijn strijd tegen de drugsmisdaad, iets waarin hij de Verenigde Staten, waar een groot deel van de 'markt' zit, aan zijn zijde weet. Een probleem is wel dat Mexico voor een groot deel grenst aan Texas, waar de wapenwet nogal liberaal is. Mexico zet verder het leger in voor de strijd, en dat brengt soms weer schendingen van de mensenrechten met zich mee.

Nederland draagt ook een klein steentje bij tegen de drugsmisdaad en stelde experts ter beschikking die de politie op vliegvelden moeten trainen. Calderon heeft ook oog voor Nederland als investeerder. Dat brengt immers werk met zich mee, ook broodnodig in de strijd tegen de misdaad.