'Congolese troepen doodden honderden burgers'

Eenheden van het leger van de Democratische Republiek Congo hebben met opzet honderden burgers gedood tijdens een offensief tegen rebellen in het oosten van het land. Dat meldde de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag.

HRW heeft sinds begin januari 21 onderzoeken in het gebied uitgevoerd om feiten te verzamelen. Daaruit zou blijken dat 505 burgers zijn vermoord in de provincies Noord-Kivu en Zuid-Kivu in de periode maart tot september in de strijd van het leger tegen Rwandese rebellen van de FDLR.

Nog eens 198 burgers zijn opzettelijk gedood door legereenheden van Congo en buurland Rwanda tijdens een gezamenlijk offensief tegen de FDLR in de maanden januari en februari, aldus HRW. Ook maakt de mensenrechtengroep melding van wijdverbreide verkrachting.

Eerder op de dag maakten de Verenigde Naties bekend dat ze hun steun aan bepaalde eenheden van het Congolese leger opschorten. De getroffen eenheden zouden met voorbedachten rade dit jaar meer dan zestig burgers hebben gedood, aldus bevelhebber Alain Le Roy van de VN-missie (Monuc) in dat land.

De VN steunen het Congolese leger in zijn strijd tegen de Rwandese rebellen van de FDLR ondanks groeiende bewijzen van onder meer mensenrechtenorganisaties over mensenrechtenschendingen door de militairen. Volgens Le Roy zijn tussen mei en september zeker 62 burgers doelbewust gedood. De logistieke en operationele steun aan de betrokken eenheden wordt direct beëindigd, zei hij. De bloedbaden hadden plaats rond het dorp Lukweti dat circa 90 kilometer ten noordwesten van Goma ligt.

Sinds het offensief tegen de FDLR in januari begon, zijn meer dan duizend burgers omgekomen in de gevechten, meer dan zevenduizend vrouwen en meisjes werden verkracht en meer dan 900.000 mensen sloegen op de vlucht.