Clinton onthult eigen standbeeld in Pristina

Bill Clinton heeft vandaag in Pristina, de hoofdstad van de Republiek Kosovo, een standbeeld van zichzelf onthuld. En dat standbeeld van de Amerikaanse oud-president staat natuurlijk aan de Bill Clintonboulevard, in het centrum van de stad. Het beeld is een uiting van dankbaarheid van de Kosovaarse Albanezen, aldus lokale media.

Clinton was in 1999 als Amerikaanse president, samen met de toenmalige Britse premier Tony Blair, de motor achter de NAVO-bombardementen op Servië. Die maakten een einde aan het bestuur van Servië over Kosovo, dat tot dan toe een Servische provincie was. De Albanezen waren midden jaren negentig een gewapende opstand tegen dat Servische bestuur begonnen.

Kosovo werd sinds juni 1999 bestuurd door de Verenigde Naties, maar verklaarde zich in februari 2008 eenzijdig onafhankelijk. Behalve door de meeste EU-landen en de VS wordt die zelfstandigheid door een groot deel van de internationale gemeenschap niet erkend. Op verzoek van Servië bekijkt het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag momenteel de rechtmatigheid ervan.