'Inburgeringscursus pakt verkeerd uit'

Volgens hoogleraar migratie aan de Erasmus Universiteit Han Entzinger staat de inburgeringscursus integratie in de weg. Entzinger deed deze uitspraak vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Entzinger stelt dat de cursus mensen onzeker maakt. Hij stelt dat de druk die erachter zit te groot is. Zonder verblijfsvergunning kan iemand het land uitgezet worden. Bovendien kan de boete voor het niet halen van de cursus oplopen tot een bedrag van 2500 euro per twee jaar.

Ook het pushen van de cursus geeft een averechts effect, aldus Entzinger. Minister Van der Laan (Integratie) verweet de gemeenten eerder dit jaar dat het gewenste aantal van 50.000 cursisten niet gehaald werd. Daardoor worden nu mensen op cursus gestuurd die dit helemaal niet nodig hebben, bijvoorbeeld Engelsen of Amerikanen die al jaren in Nederland wonen en werken. Deze mensen hebben vaak een goede baan en beheersen de Nederlandse taal al. Volgens Entzinger ervaren zij de verplichte cursus als beledigend.

Het is beter om te accepteren dat gastarbeiders die jaren geleden naar Nederland kwamen, en destijds de taal niet hoefden te leren, met rust te laten. Volgens de hoogleraar kan de energie die het kost om deze groep te laten inburgeren beter gebruikt worden om een groep die wel te bereiken is te helpen.