Balkenende: geen kandidaat voor EU-baas

Premier Jan Peter Balkenende houdt vol dat hij geen kandidaat is om de eerste president van de Europese Unie te worden. Hij benadrukte dat vandaag op het CDA-partijcongres in Utrecht, daags na de Europese top in Brussel waar een beslissing over de benoeming van de EU-president vooruit werd geschoven.

Balkenende repte met geen woord over die bijeenkomst, waar hij gisteren wel voor het eerst de mogelijkheid openhield dat hij naar Europa vertrekt. Balkenende: "Ik heb al eerder gezegd dat ik geen kandidaat ben". In zijn toespraak voor een volgepakte zaal wilde hij er niet verder op ingaan.

"Het aardige van dit gespeculeer is overigens wel dat je het ene moment verguisd wordt en op het andere moment op handen wordt gedragen", zei hij.

In en buiten de zaal hielden prominente partijleden als de oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers, zelf ooit wel officieel in de race voor een EU-topfunctie, de boot af. Oud-Europees commissaris Hans van den Broek hield het kort. "Ik gun hem van harte de eer en ik hoop dat die blijft."

CDA-minister van Volksgezondheid Ab Klink wilde wel wat langer stilstaan bij het eventuele naderende vertrek van Balkenende, dat hij zou betreuren. "Ik vind het doodzonde als hij weg zou gaan." Maar Klink ging niet zover dat hij dat Balkenende kwalijk zou nemen. "Je stemt op een partij. Wij kennen geen gekozen minister-president. Wat niet wegneemt dat de lijsttrekker het gezicht is van de partij."

Maar die in Nederland gekozen regeling "waarborgt de continuïteit als een persoon wegvalt of iets anders gaat doen. Natuurlijk spelen personen een rol. Maar die zijn er ten behoeve van partij en programma." Volgens "gewoon partijlid" Alex van der Bijl uit Amsterdam zou het "voor het bestuur van het land" slecht zijn als Balkenende overstapt naar Europa. Balkenende moet daarom wat hem betreft blijven. Maar als hij toch zou weggaan, geeft Van der Bijl hoog op van Herman Wijffels als zijn opvolger. Die heeft de brede steun en bestuurlijke ervaring die volgens Van der Bijl nodig is in deze tijden van crisis. "Want wie het ook wordt, hij krijgt forse tegenwind."

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, getipt als eventuele interim-premier tot de nieuwe Kamerverkiezingen gepland voor mei 2011, zou niet zijn kandidaat zijn. Verhagen is in zijn woorden teveel "een CDA-gezicht". Vervroegde verkiezingen gezien de problemen noemt Van der Bijl een verspilling van tijd. "Het land moet goed bestuurd worden".


Balkenende: geen kandidaat voor EU-baas  (foto: ANP)