Verzet tegen leger blijft fel in Waziristan

Het militair offensief van het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan tegen aanhangers van al-Qaeda en de Taliban blijft op fel verzet van militanten stuiten. Dat maakten de strijdmacht vandaag bekend.

Bij de meest recente gevechten kwamen 33 militanten om, volgens de verklaring. Hiermee komt het aantal gesneuvelde rebellen op 297. Het offensief begon op 17 oktober. De cijfers kunnen niet gecontroleerd worden omdat journalisten en hulpverleners het bergachtige gebied langs de grens met Afghanistan niet binnen mogen.

Het leger ontmoet veel verzet in de plaatsen Karama, het nabijgelegen Kanigurram en Sararogha. De opstandelingen bestoken de militairen onder meer met mortieren. Er zijn straatgevechten gaande en sluipschutters nemen de militairen onder vuur. "Terroristen hebben de huizen veranderd in sterke bunkers", aldus het leger.

Circa 30.000 militairen vechten tegen 10.000 tot 12.000 rebellen. Meer dan 200.000 mensen zouden op de vlucht zijn geslagen. Militaire campagnes in deze regio kenden in het verleden slechts zeer beperkt succes.