Kajakker jaagt haai weg met peddel

Een Australische kanovaarder heeft een witte haai weg weten te jagen door het enorme dier meerdere malen met een peddel op zijn kop te slaan. De 27-jarige Rhys Gadsden vertelde vandaag op de Australische televisie over zijn angstaanjagende ervaring.

"Ik greep naar mijn peddel en sloeg hem vijf of zes keer op zijn hoofd. De haai gaf de kano een kopstoot, waardoor ik omkantelde en in het water belandde", aldus Gadsden, die gisteren nabij Portland aan het varen was toen de haai zich op zijn kano stortte. De Australiër lag een kwartier in het water met de lekke kano, voordat hij gered werd door een passerende boot. "Ik wist niet waar de haai gebleven was en ik wilde niet spetteren want dan zou hij misschien terugkomen."

Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. Ze kunnen tot 6 meter lang worden en meer dan 2000 kilo wegen. In de afgelopen twee eeuwen zijn in de wateren rond Australië bijna tweehonderd mensen om het leven gekomen. Toch is de kans om door een haai gedood te worden volgens onderzoekers nog altijd kleiner dan de kans om geraakt te worden door de bliksem.