Schaatsen: Uitslagen NK afstanden (30/10)

Vandaag is voor veel schaatsers het NK afstanden in Heerenveen van start gegaan. De heren verreden de 500 en de 5000 meter. De Dames kwamen in actie op de 500 meter.




Heren

De eerste 500 meter voor mannen, bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen ,is gewonnen door Jan Smeekens. De huidig Nederlands kampioen en rijder van de ploeg van trainer Jac Orie reed met 35,23 een snelle tijd. Nadat Smeekens de eerste omloop won, werd hij vijfde in de tweede run. Dat was maar net genoeg om de verrassing Ronald Mulder voor te blijven en de titel te prolongeren. Mulder won de tweede omloop in een tijd van 35,33 net voor Kuipers die met 35,39 tweede werd. Mark Tuitert en Stefan Groothuis werden in de tweede run gedeeld derde.

Een verkouden Sven Kramer heeft de Nederlandse titel op de 5.000 meter gepakt. Bij de afstandskampioenschappen in Heerenveen was zijn tijd van 6.20,71 genoeg om de titel te prolongeren. Bob de Jong, die in de aanloop naar het schaatsseizoen sterk oogste, moest met 6.23,13 genoegen nemen met het zilver. Wouter Olde Heuvel werd derde in 6.25.33. Alkmaarder Koen Verweij verraste met een vierde plek in 6.26,37. 

Dames
Annette Gerritsen heeft bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen voor de derde maal op rij de titel bij de 500 meter voor vrouwen gepakt.

Gerritsen, die in de eerste omloop nog als tweede eindigde achter Margot Boer, wist de achterstand in de tweede run goed te maken en won die in 38,37. In het algemeen klassement eindigde Boer als tweede. Het feest bij ploeg Orie werd nog groter omdat Marianne Timmer als derde eindigde in het eindklassement.

Submitter:  Bron: FOK!sport