Kabinet wil downloaden uit illegale bron aanpakken

De thuiskopieheffing op lege cd's en dvd's moet verdwijnen en er moet een regeling komen die het downloaden van films en muziek van onmiskenbaar illegale bron verbiedt.  Hoe een consument moet beoordelen of een bron onmiskenbaar illegaal is is niet bekendgemaakt.  De regeling zal nog minimaal drie jaar op zich laten wachten, en alleen worden ingevoerd als de entertainmentindustrie tegen die tijd zorg draagt voor een fatsoenlijk alternatief voor downloaden uit illegale bron.

Het ministerie van Justitie kondigt de nieuwe aanpak vandaag aan en benadrukt dat de nieuwe koers niet is bedoeld 'om individuele internetgebruikers het leven zuur te maken'.  De aandacht gaat vooral uit naar bijvoorbeeld degenen die ervoor zorgen dat films kunnen worden gedownload die nog niet eens in de bioscoop te zien zijn. Justitie zegt zo de duidelijk illegale bron te willen bestrijden. Dit downloadverbod wordt de komende drie jaar uitgewerkt. In de tussentijd moeten onder meer internetaanbieders, consumentenorganisaties en de entertainmentindustrie werken aan een andere manier voor de vergoeding van auteursrechten van film- en muziekmakers. Een optie is consumenten elke maand een bedrag te laten betalen om onbeperkt muziek en films te kunnen uitwisselen of streamen.

Volgens Justitie is een redelijke auteursrechtenvergoeding van belang om de culturele sector gezond te houden. De huidige thuiskopieheffing volstaat niet meer vanwege de snel veranderende en toenemende technische mogelijkheden Begin 2010 volgt een wetsvoorstel om de contractuele positie van auteurs en uitvoerend kunstenaars te versterken.

Update 20:15
Diverse aanvullingen op het oorspronkelijke bericht gedaan.