VN-rapporteur uit Zimbabwe gezet

De speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor marteling, Manfred Nowak, is vandaag uit Zimbabwe gezet. Een van de betrokken VN-medewerkers berichtten dat Nowak in een vliegtuig op weg is naar Johannesburg.

Nowak kwam gisteren aan op uitnodiging van de Zimbabwaanse premier Morgan Tsvangirai die in een slepende machtsstrijd is verwikkeld met de autoritaire president Robert Mugabe.

De Oostenrijker Nowak was naar Zimbabwe gevlogen, hoewel de autoriteiten in Harare hun uitnodiging op het laatste moment introkken. Nowak was toch op het vliegtuig gestapt maar werd op de luchthaven van Harare vastgezet. Hij wilde een week lang politie- en gevangeniscellen bezoeken om over de behandeling van gedetineerden te rapporteren.

In Zimbabwe komen grove mensenrechtenschendingen vaak voor, met als dieptepunt de gewelddadige verkiezingen van afgelopen jaar. Uiteindelijk stemde Mugabe in met de vorming van een 'eenheidsregering' van zijn partij ZANU-PF met de oppositiebeweging MDC van Tsvangirai. De samenwerking van de twee tegenpolen komt niet van de grond.