Dodental bom Peshawar gestegen

Het dodental van de aanslag met een autobom gisteren in het Pakistaanse Peshawar is gestegen tot 105. Dit hebben de medische instanties in de zwaar getroffen stad vandaag bekendgemaakt. Onder de doden zijn dertien kinderen en 27 vrouwen.

Bij de zelfs voor regionale begrippen uiterst bloedige aanslag vielen naar schatting tweehonderd gewonden. Het was op dag dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, in Pakistan arriveerde voor een driedaags bezoek. Ze zei dat de VS en Pakistan "schouder aan schouder staan in de strijd tegen de wrede extremistische groepen".

Zegslieden van de extremistische Taliban hebben ontkend de aanslag te hebben gepleegd maar de autoriteiten wijten ook deze misdaad aan hen. In de afgelopen weken zijn honderden mensen in Pakistan om het leven gekomen door bomaanslagen.

De strijdkrachten zijn een offensief begonnen in de autonome stamgebieden langs de Afghaanse grens. Het is een door bergen geïsoleerde, achtergebleven regio en een bolwerk van extremisten waar de centrale overheid al decennia niets te vertellen heeft.