Weesp had onvoldoende regie na bedreigingen

De gemeente Weesp had onvoldoende regie op de gebeurtenissen tijdens en na de bedreiging van twee scholen in de Noord-Hollandse plaats. Dat blijkt uit een rapportage van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

De resultaten van dit rapport worden vandaag in Weesp door burgemeester Bart Horseling gepresenteerd. Het COT deed onderzoek in opdracht van de gemeente en onderzocht de handelwijze van gemeente, politie en justitie.

Weesp was begin februari in rep en roer. Bij twee scholen gingen de deuren op slot en er werd extra gesurveilleerd. Bij de Josefschool was een dreigtelefoontje binnengekomen en tegelijkertijd viel er bij basisschool De Terp een dreigbrief op de mat. De gemeente nam de bedreigingen serieus en nam maatregelen. Ouders waren boos omdat zij slecht werden geïnformeerd over wat eraan de hand was.

Twee tieners meldden zich bij de politie nadat beelden van een beveiligingscamera bij een telefooncel werden getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Het bleek te gaan om een kwajongensstreek. Een 54-jarige man was verantwoordelijk voor de dreigbrief, maar had geen connectie met de twee jongens.