Uitspraak in tweede mensenhandelzaak Saban B.

De rechtbank in Almelo doet vandaag uitspraak in de zogenoemde Sneep II-zaak, waarin Saban B. een van de verdachten is. Het gaat in deze zaak net als in de eerste Sneepzaak om de zeer gewelddadige uitbuiting van vrouwen in de prostitutie en om geweldsmisdrijven.

Tegen Saban heeft het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden zes jaar cel geëist voor betrokkenheid bij een steekpartij en twee gevallen van vrouwenhandel. Hij was in Sneep I al tot zeven jaar cel veroordeeld voor vrouwenhandel. Samen met zijn broer en andere medeverdachten zou Saban B. vele tientallen vrouwen onder dwang in de prostitutie te werk hebben gesteld.

B. is voortvluchtig sinds het gerechtshof in Arnhem hem in september op verlof liet gaan om zijn pasgeboren kind te bezoeken. De rechtbank in Almelo zag tot nu toe echter geen belemmering om de zaak af te handelen. De vlucht van Saban B. leidde tot grote beroering. Minister Ernst Hirsch Ballin zei in een debat in de Tweede Kamer over de kwestie dat het OM fouten heeft gemaakt en dat het gerechtshof in Arnhem te weinig oog heeft gehad voor B.'s vluchtgevaarlijkheid.

Ook tegen een handlanger van Saban B., Bekir I., werd in Almelo twee weken geleden zes jaar celstraf geëist wegens betrokkenheid bij de steekpartij en vrouwenhandel. I. was eveneens eerder veroordeeld voor vrouwenhandel. In februari van dit jaar had hij twee derde van zijn straf (drie jaar) erop zitten en kwam hij vrij.