Facebook schokt met 'dode vriendenoptie'

Facebook heeft afgelopen weekend een nieuwe optie gelanceerd. De users zijn er echter niet best over te spreken. De profielensite raadt je namelijk aan weer contact op te nemen met oude vrienden met wie je al tijden geen contact hebt gehad. De meeste van deze vrienden hebben echter geen contact meer opgenomen omdat ze zijn overleden.

Van de ruim driehonderd miljoen geregistreerde gebruikers hebben er al meer dan 900.000 hun ongenoegen geuit over de optie. Binnen enkele uren hebben al tientallen gebruikers gemeld bedroefd te zijn toen de nieuwe functie hun suggereerde eens contact op te nemen met een oude vriend, die al lang onder de groene zoden bleek te liggen.

Zo werd de 27-jarige Emma ineens geconfronteerd met de foto van een overleden vriend toen ze dit weekend inlogde op de profielensite. "Net als veel van zijn vrienden heb ik zijn profiel niet gewist na zijn overlijden omdat dit voor mij vreemd zou voelen. Ik ben er zeker van dat duizenden Facebook-gebruikers in dezelfde positie verkeren", vertelt ze.

"Wanneer iemand sterft lijkt het of je niet veel kunt doen met het profiel. Het zou mooi zijn om het te kunnen bewaren als een gedenkteken, maar er is geen manier om kenbaar te maken wat er is gebeurd met die persoon."

Facebook beschikt echter al over een zogeheten 'herinneringsoptie', maar deze is slechts bij een handjevol gebruikers bekend. Sommige gebruikers werden overigens zelfs geconfronteerd met overleden echtgenoten of echtgenotes. Bijzonder pijnlijk, maar de profielensite wil er verder niet veel over kwijt. "Facebook onderzoekt de situatie", luidt de enige reactie.