Tribunaal begint proces Karadzic

Het Joegoslavië-Tribunaal begint vandaag met het proces tegen Radovan Karadzic (64). Het is nog onduidelijk of de ex-president van Republika Srpska, die zich zelf verdedigt, naar de rechtszaal in het Haagse Statenkwartier komt.

Karadzic had de rechters van het tijdelijke VN-hof namelijk vergeefs om een aantal maanden extra voorbereidingstijd gevraagd. De Amerikaanse advocaat Peter Robinson, die leiding geeft aan het team juridisch adviseurs van Karadzic, gaat er daarom van uit dat de verdachte de openingsdag van het proces zal boycotten, waarvoor zich honderden journalisten uit de hele wereld hebben aangemeld.

Het is onduidelijk wat de rechters gaan doen als Karadzic weigert zich naar de rechtszaal te laten brengen. Volgens de oorspronkelijke planning hadden tijdens de eerste twee zittingsdagen de VN-aanklagers Alan Tieger (VS) en Hildegard Uertz-Retzlaff (Duitsland) hun openingsverklaring moeten uitspreken. Hun baas, hoofdaanklager Serge Brammertz (België), beschuldigt Karadzic van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide, onder meer na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995.

De zitting wordt geleid door de Zuid-Koreaanse rechter Kwon O-gon.
Submitter:  Bron: ANP