Verder herstel verkoop nieuwbouwwoningen

De verkoop van nieuwbouwwoningen is in het derde kwartaal verder gestegen in vergelijking met de voorgaande kwartalen. In totaal werden er vijfduizend nieuwe woningen verkocht, 25 procent meer dan in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal was er al een opleving ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar.

Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars, zei vandaag dat de verkoop nog wel ver onder het niveau van voor de economische neergang ligt. In goede economische tijden gingen er per kwartaal acht- tot tienduizend nieuwbouwwoningen van de hand.

Positief voor de ontwikkelaars is dat de verkoop van huizen in het middensegment ook aantrekt. In het tweede kwartaal doken kopers vooral op goedkope huizen.

Volgens Neprom is het nog te vroeg om te zeggen dat de aangetrokken verkoop een gevolg is van de verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Woningen tot 350.000 euro kunnen nu onder deze garantie vallen. Tot 1 juli was dit 265.000 euro. Met een hypotheekgarantie blijven huizenkopers niet met een restschuld zitten als zij hun huis buiten hun schuld gedwongen moeten verkopen.