Meerderheid Amerikanen tegen beleid Obama

Sinds Obama de nieuwe president is heeft een meerderheid van de Amerikanen voor het eerst laten weten het niet eens te zijn met zijn beleid. Dit blijkt uit een peiling in opdracht van nieuwszender CNN die vandaag gepubliceerd is.

Negen maanden na zijn beëdiging als president heeft een meerderheid (51 procent) van de Amerikanen laten weten Obama niet langer te steunen in zaken als de hervorming van de gezondheidszorg. Ten opzichte van april is dit een stijging van tien procentpunten.

De persoonlijke populariteit van de eerste zwarte president van de Verenigde Staten blijft echter onverminderd groot. Van de ondervraagden zegt twee derde dat Obama de persoonlijke kwaliteiten heeft die een president moet hebben.

Paul Begala, een politiek analist van CNN, laat weten dat Obama zich lijkt te ontwikkelen als voormalig president Ronald Reagan. "De mensen waren het vaak niet met Reagan eens, maar ze waren gek op de man." De persoonlijke populariteit van Obama kan volgens Begala een positieve uitwerking hebben op de uitvoering van zijn beleidsagenda.

De meest populaire persoon (56 procent steun) in de regering van Obama is Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken. Zelfs first lady Michelle Obama is minder populair dan Clinton.