Wetenschapper maakt botten

De Nederlandse biomedisch technoloog Jojanneke Jukes van de Universiteit Twente (UT) heeft botten weten te maken. Ze zette stamcellen aan tot het vormen van nieuw bot. Volgens de universiteit is dit de eerste keer dat een wetenschapper een lichaamsbot wist te kweken uit embryonale stamcellen.

Eerder wisten wetenschappers al kraakbeen te vormen uit stamcellen. Jukes deed onderzoek naar dragermateriaal voor de kweek van bot- en kraakbeenmateriaal. Om botten te 'maken' zaaide ze embryonale cellen op een keramische plaat. Nadat er kraakbeen gevormd was, implanteerde ze het materiaal in muizen. Ze stond er zelf van te kijken dat het kraakbeen in de muizen doorgroeide tot bot.

Jukes meent dat deze ontdekking een veelbelovende methode is om beschadigde botten in een mensenlichaam te vervangen. Een vergelijkbaar proces vindt plaats bij jonge kinderen: kraakbeen in sommige delen van het lichaam zet zich ook om tot bot. Wanneer wetenschappers er daadwerkelijk in slagen om in de mens nieuw bot te laten groeien, kan het zijn dat kunststofprothesen overbodig worden.