Lindenbergh haalt uit naar Scheringa

Na de val van Dirk Scheringa rijzen in de voetballerij allerlei tips over verschillende malversaties van de topman van DSB. Veel mensen willen wel een boekje over de beste man open doen, maar Olaf Lindenbergh doet het als enige tegenover Voetbal International.

"Ik vind dit echt lullig voor AZ en alle gedupeerden, maar met Scheringa heb ik geen medelijden," liet Lindenbergh weten. In de zes jaar dat de middenvelder bij AZ onder contract stond, zag hij Scheringa veel risico's met zijn geld nemen. "Wat er nu is gebeurd, verbaast mij niks."

Lindenbergh kwam in 1999 naar AZ en hoorde tijdens de gesprekken dat hij ongeveer een miljoen gulden aan tekengeld kon ontvangen. De speler moest hier dan wel vijf jaar op wachten. "De onderhandelingen waren met de toenmalige financieel directeur Jan Kasper," herinnert de middenvelder zich. "Scheringa zat er zelf niet bij. Hij wist wel wat te regelen. Ik zou aandelen krijgen met een gegarandeerd rendement. Na vijf jaar praten we dan wel over een miljoen, dacht hij zo. Nou, dat klonk goed. Hij wilde alleen niets op papier zetten. Kasper zei: Als Dirk zijn woord geeft, dan komt het wel goed."

"Ik was met mijn zaakwaarnemer en er zat een advocaat bij. De club wilde niks op papier, want dan kon het niet volgens hem en daarbij was een mondelinge overeenkomst ook geldig. Wij dus akkoord. Maar toen ik een paar jaar later eens vroeg hoe het zat, wist Scheringa er niks meer van. Sterker nog: de aandelen waren zo gezakt dat ik intussen een schuld had van ongeveer 600 duizend gulden. Dan schrik je wel."

Lindenbergh besloot met de woorden: "Ik was niet de enige. Die Kasper wilde niks meer zeggen. Die werd waarschijnlijk tot zijn 65ste betaald om zijn mond te houden. Mijn vriendin was net zwanger. En dan loop je dus ineens met een enorme schuld. Ik kon alleen van het probleem af als ik mijn contract openbrak. Dan zou Dirk de schulden verder wel regelen. Als ik niet zou tekenen, had het nog veel verder kunnen oplopen. Ja, natuurlijk was ik daar kwaad over. Maar niemand kon mij garanderen hoe een rechtszaak zou aflopen."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Lindenbergh: 'Scheringa wist niets meer van het akkoord'