Polen akkoord met nieuw raketschild

De Poolse premier Donald Tusk heeft vandaag laten weten deel te willen nemen aan het nieuwe SM-3 project voor de raketafweer. Hij heeft laten weten dat zijn land dit beschouwd als 'zeer interessant en nuttig'.

Tusk had vandaag een ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Deze laatste omschreef Polen als 'een van de nauwste bondgenoten van de VS' en 'een voorvechter' in Centraal-Europa. Biden liet weten blij te zijn met de bereidheid van Polen om delen van het geplande verdedigingssysteem op te stellen.

Vanmiddag zal Biden nog een ontmoeting hebben met de Poolse president Lech Kaczynski, een van de grootste voorstanders van een nauw bondgenootschap met de VS. Daarna zal Biden zijn reis voortzetten naar Roemenië en Tsjechië.

In augustus 2008 had Polen al een akkoord met de VS over de bouw van een Amerikaans steunpunt met tien onderscheppingsraketten. Deze voorziening zou samen met de radarinstallatie in Tsjechië deel uitmaken van het raketschild tegen langeafstandsraketten uit Iran. Begin september zag president Obama echter af van dit plan, dat zijn voorganger Bush nog had gemaakt.

Obama liet toen weten te streven naar een mobiel systeem dat beschermt tegen raketten met middellange en korte reikwijdte. In Centraal-Europa veroorzaakte deze koerswijziging in eerste instantie kritiek en ontgoocheling.