Europarlement kapittelt Berlusconi niet

Groenen, socialisten en liberalen in het Europarlement hebben woensdag vergeefs geprobeerd om de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een flinke draai om de oren te geven. Met een verschil van drie van de 668 uitgebrachte stemmen verwierp het parlement een resolutie die Berlusconi kapittelde wegens een gebrek aan persvrijheid in Italië.

Berlusconi bezit vele commerciële omroepen en beïnvloedt de staatstelevisie. Steeds als hij kritiek krijgt op tv, laat hij de journalist of programma van de buis halen. De media melden daardoor bijna alleen nog lof voor de premier.

De resolutie was ingediend door Sophie in 't Veld (D66), Hans van Baalen (VVD), Dennis de Jong (SP) en Judith Sargentini (GroenLinks) en anderen. Ze vrezen dat Europa niet meer geloofwaardig opkomt voor mensenrechten elders in de wereld, als het in Italië zulke schendingen toestaat, "Als de Italiaanse premier Berlusconi de vrije hand krijgt om lastige journalisten weg te werken of te intimideren, waarom mag Turkije dat dan niet?", zegt Sargentini van Groenlinks.