Gehavend Scheringa Museum opent deuren gratis

Het Scheringa Museum voor Realisme heeft vanochtend de deuren weer geopend, al is de helft van de toonzalen in het voormalige schoolgebouw leeg. De kunstcollectie van museumeigenaar en DSB-oprichter Dirk Scheringa is gisteravond weggehaald uit Spanbroek in opdracht van ABN Amro die de kunstwerken in beslag nam. Hoewel de entreeprijs doorgaans zeven euro bedraagt, is de toegang nu gratis.

Het enige wat voor de bezoekers in de grote lege witte zalen nog te zien is, zijn de achtergebleven spijkers in de muren. Op de kale plekken waar Scheringa's schilderijen tot gisteravond hingen, heeft de museumleiding briefjes opgehangen met de tekst 'Wij nodigen u uit om uw reactie op de muren te schrijven'. Na openingstijd kwamen de eerste bezoekers vanochtend binnendruppelen. Ze lieten teksten op de muren achter als 'Recht en onrecht hand in hand' en 'schandalig en droevig'.

In een deel van het museum is nog een tijdelijke tentoonstelling te zien van de schilder Jan van Tongeren. De werken zijn in bruikleen en geen onderdeel van de vaste collectie. Bezoekers kwamen voor deze tentoonstelling, maar vooral om de emotionele medewerkers van het museum een hart onder de riem te steken.

Gehavend Scheringa Museum opent deuren gratis  (foto: ANP)