Pechtold wil geen premier worden

D66-leider Alexander Pechtold wil geen premier of vicepremier worden als zijn partij meedoet in een nieuw kabinet. Hij wil fractievoorzitter blijven, zei hij gisteren tijdens een werkbezoek aan Suriname in een interview met het ANP.

D66 staat in de jongste peiling van Maurice de Hond op 26 zetels en is daarmee de tweede partij van het land, na de PVV van Geert Wilders. Bij een dergelijke uitslag is een coalitie onder leiding van D66 mogelijk, maar Pechtold blijft dan in de Kamer.

"Daar heb ik Bolkestein altijd voor bewonderd: dat de politieke leider - en daar ligt mijn ambitie - in de Tweede Kamer zit." Maar het heeft voor Pechtold ook een heel praktische noodzaak, omdat een nieuwe grote D66-fractie onervaren zal zijn en leiding nodig heeft om het 'vier jaar vol te houden'.

Pechtold bereidt zich wel voor op regeringsdeelname. Hij verwacht dat er snel nieuwe verkiezingen komen als premier Jan Peter Balkenende EU-president zou worden. Als D66 in een nieuw kabinet komt, zal de partij een man 'van groot kaliber' leveren als leider van het eigen smaldeel in het kabinet.

'Geen premier voor mij!'  (foto: ANP)