Meer online muziek na aandringen Kroes

Op aandringen van EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) hebben muziekbedrijven toegezegd meer te doen voor het online uitgeven van muziek.

Bedrijven als Apple (iTunes), Amazon, EMI, Nokia en Universal hebben met Kroes een gezamenlijke aanpak afgesproken, vooral voor een betere licentie voor online muziek. Door copyrightproblemen is niet alle muziek in elk EU-land digitaal te koop.

"Europese consumenten willen en verdienen een beter aanbod aan online muziek", zei Kroes vandaag. "Dit akkoord betekent echte vooruitgang in die richting. Het is de eerste keer dat bedrijven uit verschillende delen van de markt het eens zijn geworden over een gezamenlijke aanpak. Ik ben ook blij met de concrete toezeggingen die de beschikbaarheid van online muziek voor consumenten zouden moeten vergroten."

Apple stelde te verwachten dat iTunes komend jaar in meer EU-landen beschikbaar komt. Muziekbedrijf EMI beloofde meer online muziek aan te bieden dankzij akkoorden met de auteursrechtenorganisaties in Frankrijk en Spanje.