Bos: situatie bij DSB Bank was onhoudbaar

"DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat." Dat zei minister Wouter Bos van Financiën maandag tijdens een persconferentie waarin hij reageerde op het faillissement van de bank van Dirk Scheringa. Hij wees erop dat DSB Bank te weinig geld in kas had, geen vers kapitaal kon aantrekken, met claims van boze klanten kampte en te weinig onderpand had.

De situatie was volgens de minister onhoudbaar. "Dat, en dat alleen, is de reden van het faillissement."

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal zich inspannen om het banenverlies door het faillissement van DSB Bank te beperken. ,,We zullen alles op alles zetten om de gevolgen voor de werkgelegenheid in Noord-Holland zo beperkt mogelijk te houden.'' Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën vandaag gezegd. Hij heeft Donner gevraagd zich maximaal in te spannen voor de werkgelegenheid in Alkmaar en Wognum.

Bos noemde het faillissement van DSB Bank ,,buitengewoon zuur en onbevredigend'' voor de werknemers van de bank. De ondergang van DSB Bank gaat ten koste van honderden banen.

Lees ook de columns van Driek Oplopers en Bakoenin over het einde van DSB.