Dode bij busongeval met zestig Nederlanders in Spanje

Een touringcar met zestig scholieren en leraren is vanmorgen vroeg gekanteld op de A7 in de Spaanse regio Catalonië. Zestien tot achttien inzittenden zitten vast in de bus. Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen.

Dat heeft het Spaanse persbureau Europa Press gemeld op gezag van de brandweer.

Update 09:40 uur
De eerste meldingen spreken over 20 gewonden en ten minste één dode.  Dit zou een meisje zijn in de leeftijd van 15-16 jaar.  De bus vloog uit de bocht op een plek waar eerder dit jaar ook al een bus met Nederlanders verongelukte.

Update 10:40 uur
Een woordvoerster van Travel Inventive in Breda, dat de bus inhuurde, heeft vanochtend laten weten dat de chauffeur van de bus is geschrokken van iets dat de weg overstak. Volgens haar is de bus gekanteld doordat de chauffeur uitweek.

In de bus zaten leerlingen van 4 VWO van het Canisius College in Nijmegen. Zij waren op weg naar Barcelona en zouden vrijdag weer terugkeren naar Nederland. Een woordvoerder van het Canisius College heeft laten weten dat zij de scholieren vandaag terug naar Nederland proberen te halen. Omdat alle paspoorten nog in de bus liggen, kan deze terugreis echter worden bemoeilijkt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels ook bekendgemaakt dat er naast het dode meisje ook twee zwaargewonden zijn gevallen bij het ongeluk. Zeventien anderen raakten lichtgewond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken baseert deze informatie op hetgeen de Spaanse politie heeft gemeld.

Update 11.39 uur

Door het busongeluk is vanochtend een tienermeisje van de school omgekomen. Twee tieners raakten zwaargewond, zeventien mensen liepen lichtere verwondingen op als botbreuken en verwondingen als het gevolg van glassplinters.

De ongedeerde scholieren zijn naar de kustplaats Calella aan de Costa Brava gebracht. De bedoeling is om later vandaag weer terug te keren naar Nederland. Er zijn door alarmcentrale SOS International twee teams naar Spanje gestuurd om hulp te bieden aan de slachtoffers.