Brandweervrouwen boos om wet T-shirts

Australische brandweervrouwen zijn niet blij met hun nieuwe uniform. Onlangs zijn hun blauwe T-shirts vervangen door gele exemplaren, tot groot plezier van hun mannelijke collega's. De stukjes stof schijnen namelijk nogal door zodra deze nat zijn.

De spuitvrouwen hebben zich verenigd op een Facebook-pagina met al meer dan zeshonderd leden. Hierop verzetten ze zich tegen de felgele shirts ter vervanging van het marineblauwe shirt. De brandweerdames klagen erover dat wanneer zij zweten, lekkende slangen hanteren, de auto wassen of zelfs als het regent hun mannelijke collega's zien wat zij in hun T-shirt hebben zitten.

"De meeste vrouwen zijn hier niet al te blij mee. We doen het werk niet om glamoureus te zijn. We zijn geen seksobject", klaagde de 34-jarige Maryann Berndt van de vrijwillige brandweer van Sydney gisteren. "Je kunt erg nat worden tijdens het blussen. Je wordt altijd nat tijdens het vullen van de vrachtwagens of het dragen van lekkende slangen."

Melinda Pavey, een vrijwillige brandweervrouw en woordvoerster van de demonstranten is uiteraard ook niet blij met het nieuwe uniform. "Ik hou niet van de gele T-shirts met lange mouwen voor het feit dat na het uitrollen van een paar natte slangen iedereen je borsten kan zien", schrijft ze. "Dit is niet echt een probleem voor de jongens, maar niet zo vleiend voor de meisjes."

"Het is vernederend voor vrouwen bij de vrijwillige brandweer dat er niet om hen wordt gedacht als de T-shirts nat worden", voegt ze eraan toe. "Het toont een gebrek aan respect voor wat vrouwen doen bij de vrijwillige brandweer."

Volgens een mannelijke brandweerwoordvoerder worden de gele T-shirts gratis uitgedeeld aan de dames, in tegenstelling tot de oude blauwen, die ze moesten kopen. Hij voegt eraan toe dat het probleem van de doorschijnende T-shirts bij de nieuwe zending is verholpen. Deze hebben namelijk zakken op tepelhoogte.

"De kleur geel is gebruikt vanwege zijn hoge zichtbaarheid. Ook in onafhankelijke tests in het Canadese Alberta is vastgesteld dat de blauw gekleurde kleding meer warmte absorbeert", zei hij.