'Definitie zware beroepen moet heel beperkt'

De omschrijving van het begrip 'zware beroepen' moet heel beperkt worden gehouden. Dat zei voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes vandaag naar aanleiding van de verhoging van de AOW-leeftijd in het televisieprogramma Buitenhof . "Anders had je het hele circus niet hoeven organiseren."

Wientjes zou eigenlijk FNV-voorzitter Astrid Jongerius in het programma tegenover zich moeten treffen, maar de laatste had er volgens presentator Rob Trip weinig trek in Wientjes te ontmoeten. De twee kunnen het in de AOW-kwestie niet zo goed met elkaar vinden.

Wientjes sprak vandaag over de verhoging van de AOW-leeftijd als een 'moedig en historisch akkoord'. Hij wees erop dat de zware beroepen van nu 'van een heel andere orde' zijn dan de zware beroepen van 52 jaar geleden, toen de AOW werd ingevoerd. "Mensen komen jaren later van school, je mag niet meer dan 25 kilo tillen, we leven langer. Dan is er met die twee jaar niks mis." De Arbo-wet voorkomt uitzonderlijke slijtage, zei Wientjes, en echt beschadigingen veroorzakend werk is zo goed als voorbij.

Hij denkt verder dat er ook voor ouderen wel weer meer werk komt als de economie aantrekt.