Gouden Bal-verkiezing zonder Nederlanders

Op de lijst van genomineerden voor de verkiezing van Europees voetballer van het jaar staat geen enkele Nederlander. Het Franse tijdschrift France Football nomineerde natuurlijk wel Cristiano Ronaldo, die vorig jaar de Gouden Bal mee naar huis kreeg.

Een panel van voetbaljournalisten maakt op 2 december de winnaar van dit jaar bekend. France Football publiceerde de lijst met dertig genomineerden vandaag op de website.

Vorig jaar stonden drie Nederlanders op de prestigieuze lijst met genomineerden: Ruud van Nistelrooij, Edwin van der Sar en Rafael van der Vaart. De concurrentie voor Ronaldo komt dit jaar vooral uit Barcelona, dat met zes spelers is vertegenwoordigd. De Catalanen wonnen afgelopen seizoen de Champions League door in de finale Manchester United - toen nog met Cristiano Ronaldo in de gelederen - te verslaan. Lionel Messi, Andrés Iniesta en Xavi lijken op voorhand de voornaamste concurrenten voor de Portugese vedette, die ook in zijn eerste maanden bij Real Madrid een goede indruk achterliet.

Johan Cruijff en Marco van Basten werden beiden drie keer gekozen tot Europees voetballer van het jaar. Ruud Gullit viel die eer één keer ten deel.