Elton John draagt nummer op aan Gately

Zanger Elton John stond gisteravond tijdens zijn concert in concertzaal Ahoy in Rotterdam stil bij de dood en de begrafenis van zijn collega en vriend Stephen Gately.

De 62-jarige Sir Elton prees de vorige week overleden Gately als de "liefste jongen" die hij kende en droeg het nummer 'Don't let the sun go down on me' aan hem op. De zanger memoreerde de begrafenis van Gately, waar hij door het concert in Rotterdam niet bij kon zijn. De zaal ontving de geste met een staande ovatie.

Behalve aan de overleden Boyzone-zanger droeg Elton John ook nummers op aan de Nederlandse fotograaf Ruud van Empel "om hem te bedanken voor alle schoonheid die hij mij heeft gegeven" en aan de in 2002 overleden Britse journalist Daniel Pearl. Pearl werd ontvoerd en vermoord in Pakistan. Veel zangers die hem kennen dragen tijdens concerten rond zijn geboortedag, 10 oktober, een lied aan hem op om zijn herinnering levend te houden.

Elton John trad op in Ahoy in het kader van zijn Red Piano-tour, die is vormgegeven door de Amerikaanse kunstenaar David LaChapelle. De meeste liedjes werden gelardeerd met speciaal voor de tour gemaakte filmpjes, waarin onder meer Justin Timberlake en Pamela Anderson mee speelden. De zanger zat midden op het podium aan een grote rode piano. Tijdens de finaleact vulde het podium zich met enorme opblaasobjecten zoals bananen, borsten en een metershoge hotdog. John speelde bijna al zijn hits uit zijn veertigjarige carrière, waaronder Nikita, Candle in the Wind en Your Song.