Regering Maldiven zit onder water

Dat was even gek opkijken gisteren. President van de Maldiven Mohammed Nasheed en zijn kabinet gingen met elkaar om de tafel zitten. Tot zover niets geks zou je denken. De regering hield de zitting echter onderwater. Dit deden ze om de aandacht te vestigen op de gevaren van klimaatverandering.

De leden van de regering droegen op zes meter diepte een half uur lang een volledige duikuitrusting. Buiten de president zelf en de minister van Defensie Ameen Faisel om, had eigenlijk niemand nog duikervaring. De afgelopen twee maanden hebben daarom de andere kabinetsleden duikcursussen gevolgd om de dag gisteren te kunnen bijwonen.

Nasheed liet weten dat er nog nooit zo weinig discussie gevoerd was, maar dat met de actie wel meer bereikt is. Hij was de eerste die de sprong in het turquoise water voor het eiland Girifushi in de Indische Oceaan waagde. Tientallen ministers volgde hem na. In onbekende omgeving namen ze een resolutie aan, waarin de internationale gemeenschap opdraagt meer te ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De leden van de regering ondertekende de verklaring met watervaste stiften.

Eenmaal weer boven water vroeg de president om tijdens de UNO-klimaatconferentie, dat in december in Kopenhagen gehouden wordt, tot een overeenkomst van maatregelen te komen waardoor het bestaan van alle mensen gegarandeerd wordt. De zuidwestelijk van Sri Lanka gelegen Maldiven wordt ernstig bedreigd door klimaatverandering. Een stijging van de zeespiegel van 18 naar 59 centimeter zou de vlakke eilanden tegen het jaar 2100 zelfs vrijwel onbewoonbaar maken.

Nasheed zet zich steeds graag weer in om mensen op de gevaren hiervan te drukken. Vorig jaar verbaasde hij nog door met het plan te komen om zowaar een nieuw land te willen gaan kopen voor zijn volk.