DSB kolfje naar de hand van Texanen

De naam van het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star doet de ronde als mogelijke overnamekandidaat voor DSB Bank.

Lone Star voldoet aan de omschrijving die Dirk Scheringa gaf van zijn potentiële koper: een serieuze partij uit de Verenigde Staten met genoeg geld, die al eigenaar is van meerdere banken in de wereld.

Bovendien is Lone Star gespecialiseerd in het opkopen van die producten waarmee DSB groot is geworden, zoals consumentenkredieten en hypotheken. Na het ineenstorten van de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 heeft Lone Star op grote schaal Amerikaanse kredietportefeuilles opgekocht. Zo kocht het vorig jaar nog voor 6,7 miljard dollar een schuldenpakket van Merrill Lynch dat voor 30,6 miljard dollar in de boeken stond.

Persbureau Reuters schreef destijds dat Lone Star bekendstaat als een van de grotere uitkoopfondsen. "Maar het heeft een reputatie van geheimzinnigheid."

De crisis heeft er ook voor gezorgd dat Lone Star een voet tussen de deur kreeg bij het Duitse IKB. Deze Duitse industriebank leed zware verliezen als gevolg van slechte beleggingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. IKB is nu bijna geheel in handen van Lone Star.

Het bedrijf komt uit Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, maar heeft overal ter wereld kantoren zoals in Tokio en Londen en zelfs in Brussel. John Grayken heeft Lone Star in 1995 opgericht. Grayken werkte daarvoor voor de miljardair Robert Bass.