Man berecht na besnijdenis kleuter

Een man uit de omgeving van de Canadese stad Vancouver moest voor de rechter verschijnen na het besnijden van zijn vierjarige zoon. Ernstige mishandeling kon niet worden bewezen, wel heeft de man nagelaten de jongen te verzorgen.

Na een motorongeluk in 2002 waarbij de man en zijn vrouw zwaar hersenletsel opliepen, bekeerden ze zich tot de Jehovah's getuigen. Hij nam de Bijbel nogal letterlijk, en na een reeks van tegenslagen wilde hij zijn god gunstig stemmen door zijn slechts vier jaar oude zoon te besnijden.

Via internet zocht de huisvader informatie om zijn zoon te snijden. Na zich te hebben ingelezen besloot hij het klusje zelf te klaren. Helaas werd de voorhuid van de jongen ineens zwart en zat er niets anders op dan het ziekenhuis te bellen. Eenmaal in het ziekenhuis hebben de dokters de half afgesneden voorhuid weer aangehecht en het bloeden gestopt.

Hij besloot zich nog beter in te lezen. Papa kwam in contact met enkele religieuze fanatici die hem adviseerden een goedje genaamd 'BloodStop' te gebruiken om de wond sneller te laten genezen. Eenmaal bij de drogist vond vaderlief het middeltje toch te duur, en besloot een veel goedkoper middel voor paarden aan te schaffen.

In januari 2006 kocht de vader een paar scheermesjes en beloofde zijn zoontje hem net zo'n grote kerel te maken als papa. Hij gaf de kleuter een bijbelse honingdrank en legde het ventje op de keukenvloer. Vervolgens legde hij het piemeltje van het mannetje op een snijplank en sneed zijn voorhuid eraf.

Toen de rechter aan de vader vroeg of hij ook ijs had gebruikt om het zaakje te koelen, antwoordde hij ontkennend. "Waar zouden de Israëlieten ijs moeten hebben gevonden?", vroeg hij de rechter. 

Vervolgens smeerde papa het paardenmiddeltje op de wond, gaf het ventje een ijsje en beloofde hem dat hij die week alle films mocht zien die hij wilde. De dagen erop liep de jongen wijdbeens, tot een maatschappelijk werker lucht kreeg van de operatie. Deze stuurde twee politieagenten naar de woning, die het arme ventje meenamen voor een onderzoek. Toen medici het teerachtige paardenmiddel op de penis ontdekten, besloten ze alle kinderen uit het huis te halen.

De rechter toonde zowaar mededogen met de religieuze gek. Hij achtte de vader niet schuldig aan zware mishandeling en seksueel misbruik met een snijwapen. De man wilde namelijk de jongen niet opzettelijk verwonden en een scheermes is geen wapen, oordeelde de rechter. 

Wel had de vader moeten weten dat alleen een professional een dergelijke operatie mag uitvoeren. Zeker omdat de eerste besnijdenis al was mislukt had hij beter moeten weten. Hij heeft de man dan ook nalatigheid ten laste gelegd. In afwachting van de uiteindelijke straf, overweegt de vader in hoger beroep te gaan.