Zweepslagen voor dragen beha

In Mogadishu (Somalië) zijn meerdere vrouwen publiekelijk gestraft omdat zij een beha droegen. De rebellenbeweging al-Shebab, de Afrikaanse tak van terreurnetwerk al-Qaeda volgens de Verenigde Staten, heeft de straffen op zijn geweten.

De rebellenbeweging strijdt voor een zo islamitisch mogelijke samenleving. Om de beha's op te sporen is een nieuw soort sluier geïntroduceerd, waardoor het beter zichtbaar is of de vrouwen beha's dragen.

Inwoners van Mogadishu hebben laten weten dat alle rondborstige vrouwen verzameld werden door gemaskerde mannen. De vrouwen kregen daarna zweepslagen en moesten vervolgens hun beha uitdoen en met hun borsten schudden. "Ze zeggen dat onze borsten van nature stevig moeten zijn en anders moeten hangen", laat een inwoonster van de stad weten als uitleg op het behaverbod.

Naast beha's moeten ook films, voetbalwedstrijden en muzikale ringtones wijken voor de islam. Ook mannen die geen baard hebben worden gestraft met zweepslagen en dieven die betrapt worden, zullen vanaf de invoering van de nieuwe wetten een hand en een voet moeten missen. Deze straf wordt publiekelijk voltrokken.

Veel Somaliërs zijn het niet eens met de strenge islamitische regels en hangen een meer gematigde variant van de islam aan. Door een gebrek aan centraal gezag is Somalië echter een bolwerk voor radicaalislamitische strijders.

Met dank aan bierspons voor de submit.