[video] Politie vernedert en mishandelt student

De politie van de Canadese stad London ligt ernstig onder vuur. Gisteren is op YouTube namelijk een filmpje verschenen hoe een 22-jarige student op de campus van de University of Western Ontario ernstig wordt mishandeld en vernederd door maar liefst zes politieagenten.

Zowel de politie als de universiteit weigert van mishandeling te spreken. Volgens hen was de 'gedesoriënteerde en gewelddadige' Irnes Zeljkovic 'vechtlustig en verzette hij zich hevig'. De student had zich namelijk opgesloten op de bovenste verdieping van het gebouw van de studie Sociale Wetenschappen toen de campuspolitie hem wilde arresteren.

Uiteindelijk besloot men de 'gewone' politie erbij te halen. Deze weet de jongen op harde wijze te arresteren. Een onbekende student heeft de hele arrestatie opgenomen en op YouTube gezet.

Op het filmpje, dat ruim anderhalve minuut duurt, is te zien hoe Zeljkovic minstens vijf keer voor de politie op de knieën gaat. Vervolgens krijgt hij minimaal zes klappen met een telescopische wapenstok en slaat een andere agent hem zo te tellen 27 keer.

Aan het begin van het filmpje zijn vier agenten te zien die de student opdragen zijn verzet te staken en zijn armen te geven. Na een halve minuut komen er nog twee agenten die de jongen de handboeien om willen doen. Zeljkovic stribbelt nog steeds hevig tegen en nogmaals wordt hem opgedragen zich over te geven. 

Studenten die het schokkende filmpje hebben gezien, reageren vol ongeloof. Anderen geven de politie echter gelijk, en vinden dat de student zijn verzet had moeten staken voor het uit de hand liep. Een hoge ome van de universiteit vindt dat de politie hun werk goed heeft gedaan.

Toen de student eenmaal geboeid was, wilde hij nog doorgaan met vechten. Naar verluidt zou hij zelfs op weg naar het ziekenhuis zijn verzet nog niet hebben willen opgeven.


"Resistance is futile!"