Chronologisch overzicht DSB Bank

De rechtbank in Amsterdam maakte gisterochtend bekend dat zij nog geen besluit heeft genomen over een eventueel faillissement van DSB Bank. Dit ging er aan vooraf:

Begin 2009: DSB Bank komt in opspraak in onder meer tv-programma's Radar en Nova. Klanten van DSB voelen zich benadeeld door te hoge hypotheeklasten.

Mei: DSB Bank wordt op de vingers getikt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). DSB is volgens de AFM onzorgvuldig geweest bij de verstrekking van hypotheken en krijgt boetes van in totaal 120.000 euro.

28 september: Oud-medewerkers van DSB Bank vertellen anoniem in tv-programma Nova over agressieve verkooppraktijken bij de bank.

1 oktober: Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed roept DSB-klanten in het tv-programma Goedemorgen Nederland op hun geld weg te halen bij de bank. Klanten van DSB kunnen via de website geen geld meer overboeken. DSB laat weten dat de website is platgelegd door hackers.

2 oktober: DSB laat weten dat ruim 1 procent van al het spaargeld dat DSB beheert, ongeveer 4,5 miljard euro, is opgenomen. Het gaat om 50à 60 miljoen euro.

3 oktober: Scheringa biedt de klanten van de bank "oprechte excuses aan" en verzekert hun alle klachten zo snel mogelijk op te lossen. De website voor internetbankieren draait weer, maar wel met enige vertraging.

8 oktober: DSB Bank en de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken komen mondeling een akkoord overeen over de manier waarop klachten over de bank worden afgewikkeld.

12 oktober: De rechtbank in Amsterdam beslist dat DSB Bank onder curatele wordt geplaatst, nadat De Nederlandsche Bank (DNB) hiertoe heeft verzocht. Er blijkt sinds de oproep van Lakeman meer dan 600 miljoen euro te zijn weggehaald door klanten.

DNB maakt bekend geprobeerd te hebben om DSB Bank onder te brengen bij Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Maar die poging is mislukt. Er worden twee bewindvoerders aangesteld. Klanten kunnen niet meer bij hun spaargeld. Mensen met een betaalrekening mogen gedurende drie dagen nog maximaal 250 euro per dag opnemen.

13 oktober: De bewindvoerders willen geen handtekening zetten onder het akkoord dat de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken eerder sloot met DSB Bank. Ze stellen dat spaarders eerst hun geld moeten terugkrijgen.

14 oktober: Vakbond De Unie meldt dat er zich een geïnteresseerde heeft gemeld voor de overname van DSB Bank. De bewindvoerders maken bekend dat er inderdaad met enkele geïnteresseerden is gesproken, maar dat deze zich hebben teruggetrokken. Ze achten een faillissement voor DSB Bank onafwendbaar en zeggen die boodschap te zullen overbrengen aan de rechter.

Scheringa licht het personeel in over deze beslissing in een emotionele bijeenkomst. Personeel van DSB verzamelt zich bij de rechtbank in Amsterdam.

15 oktober: De rechtbank in Amsterdam stelt een besluit over een eventueel faillissement van DSB Bank uit. DSB krijgt tot vrijdag 16 oktober 12.00 uur de tijd om aan te geven of een overname van de bank nog mogelijk is. Ook de bewindvoerders en De Nederlandsche Bank moeten zich er over buigen, zo besluit de rechter. Minister Bos van Financiën acht kans op redding niet groot.

Meer is natuurlijk ook te vinden op het forum.


Chronologisch overzicht DSB Bank  (foto: ANP)