Goldman Sachs presteert boven verwachting

De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan verwacht. Het nettoresultaat kwam uit op 3,19 miljard dollar tegen 845 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

De winst per aandeel viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. De bank haalde meer winst bij de handel in aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen dankzij het herstel op de financiële markten. "Hoewel de wereld nog steeds serieuze economische uitdagingen kent, zien we verbeterde omstandigheden en bewijs van stabilisatie en zelfs groei in een aantal sectoren", aldus topman Lloyd Blankfein.

De inkomsten kwamen uit op 12,4 miljard dollar, terwijl op 11 miljard dollar werd gerekend. Bij de zakenbankdivisie namen de baten echter met 31 procent af tot 899 miljoen dollar. Dat komt omdat er minder fusies en overnames waren voor Goldman Sachs om te adviseren en te begeleiden.

Goldman Sachs is van plan aan het einde van dit jaar meer dan 20 miljard dollar aan bonussen uit te keren. De bank heeft afgelopen zomer de staatssteun van 10 miljard dollar volledig terugbetaald aan de overheid.

In de elektronische handel voorbeurs stond het aandeel Goldman Sachs 3 procent in de min. Analisten vrezen dat de hoge handelswinsten niet kunnen voortduren en sommige analisten hadden nog betere cijfers verwacht.

Woensdag kwam branchegenoot JPMorgan Chase eveneens met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Citigroup maakte donderdag over het derde kwartaal echter een verlies bekend van 3,2 miljard dollar.

Goldman Sachs presteert boven verwachting