Reorganisatie PvdA kost half miljoen

Het afgelopen half jaar heeft de reorganisatie van de Partij van de Arbeid (PvdA) van politiek leider Wouter Bos bijna een half miljoen euro gekost. Dat blijkt uit de door Ernst & Young goedgekeurde jaarrekening die het gratis dagblad DePers heeft opgevraagd.

Aan reorganisatie van het partijbureau besteedde de PvdA 430.000 euro. De salarissen en sociale lasten van de voorzitter, algemeen directeur en het bestuurssecretariaat bedroegen ook nog bijna 100.000 euro meer dan gebruikelijk. Hierdoor bedragen de totale organisatiekosten van de PvdA dit jaar 1,5 miljoen euro, wat ruim een half miljoen euro hoger is dan oorspronkelijk was begroot.

Om de kloof tussen rijk en arm groter te maken ging bijna 250.000 euro daarvan naar het nobele externe organisatieadviesbureau Bosman & Vos. Het Rijswijkse bureau nam de organisatie van de PvdA een jaar lang op de schop. Resultaat: zowel het aantal managers als het aantal afdelingen ging terug van tien naar drie.

Penningmeester van het landelijk PvdA-bestuur Bouke Arends legt de hoge kosten uit: "De inhuur van een consultant kost toch al snel minstens 100 à 150 euro per uur." De expertise om de reorganisatie in eigen huis door te voeren was volgens de penningmeester niet aanwezig. Op het partijbureau werken zestig personen. In totaal gaf de PvdA dit jaar 230.000 euro meer uit dan er binnen kwam.

De reorganisatie van de sociaal-democratische partij lijkt echter steeds meer zijn vruchten af te werpen: de PvdA zou volgens recente peilingen nog tussen de 13 en 20 zetels in de Tweede Kamer halen, van de oorspronkelijke 33 zetels.

In onze columnserie Plat Haags wordt korte metten gemaakt met de PvdA!

"De inhuur van een consultant kost toch al snel
minstens 100 à 150 euro per uur"