Cubaanse spion krijgt strafvermindering in VS

Een rechter in de Verenigde Staten heeft de gevangenisstraf van een Cubaanse spion in hoger beroep verlaagd van levenslang naar bijna 22 jaar. Zijn advocaten kwamen vorige week echter overeen met aanklagers de straf om te zetten naar 'slechts' 20 jaar, berichtten Amerikaanse media gisteren. De veroordeelde Antonio Guerrero (50) beging 'zeer ernstige overtredingen tegen de VS', oordeelde de rechter.

Guerrero behoort tot de zogenoemde 'Cubaanse vijf', die in 2001 in de VS achter de tralies werden gezet voor spionage voor de regering van de Cubaanse leider Fidel Castro. Ze werden veroordeeld voor het infiltreren in Amerikaanse militaire bases en groepen van Cubaanse bannelingen, en van het doorspelen van de informatie aan Cuba. De zaak kreeg destijds veel aandacht.

De kwestie zorgt voor spanningen tussen de VS en het communistische Cuba, waar de mannen als nationale helden en politieke gevangenen worden beschouwd. Havana erkent dat de vijf agenten van de inlichtingendienst waren, maar beweert dat ze terroristische daden tegen Cuba probeerden te voorkomen en dat ze geen bedreiging voor de VS vormden. De mannen gingen in hoger beroep, omdat ze vinden dat ze geen eerlijk proces in Miami kregen door anti-Castro-sentimenten.
Submitter:  Bron: ANP