Vliegtuigkaper geeft zich over na 40 jaar

De politie van New York heeft gisteren veertig jaar na dato een man opgepakt wegens de kaping van een passagiersvliegtuig in 1968. De man, Luis Armando Pena Soltren (66), werd op de internationale luchthaven John F. Kennedy aangehouden. Met zijn aanhouding heeft de politie de langst gezochte voortvluchtige van de Amerikaanse federale recherche FBI opgepakt.

Soltren had de autoriteiten onlangs laten weten dat hij zichzelf wilde aangeven. De reden was dat hij zijn familie wilde zien, waaronder zijn vrouw die in Florida of Puerto Rico woont. Welke afspraken er zijn gemaakt met de kaper wilden de Amerikaanse autoriteiten niet zeggen.

Soltren kaapte veertig jaar geleden een vliegtuig van de maatschappij Pan Am dat onderweg was van New York naar Puerto Rico. Soltren en drie andere kapers (twee mannen en één vrouw) dwongen het vliegtuig destijds in Cuba te landen. De vrouw had in een luiertas wapens aan boord gesmokkeld ter ondersteuning bij de kaping.

Twee mannelijke daders werden in de jaren zeventig opgepakt toen zij terugkeerden naar de VS. Zij hebben hun celstraf van vijftien en twaalf jaar inmiddels uitgezeten. De aanklacht tegen de vrouw werd ingetrokken. Soltren is al die tijd op Cuba gebleven. Morgen moet hij voor een rechtbank in New York verschijnen.