Betogers VS eisen gelijke rechten voor homo's

Duizenden mensen hebben gisteren in de Amerikaanse hoofdstad Washington gedemonstreerd voor gelijke rechten voor homo-, bi- en transseksuelen. Betogers eisten dat homostellen met een geregistreerd partnerschap dezelfde rechten krijgen als getrouwde heterostellen. Ook willen ze dat militairen voor hun geaardheid mogen uitkomen, berichtte de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De betogers liepen langs het Witte Huis richting het Capitool. Ze stopten kort bij de ambtswoning van de president om Barack Obama scanderend om hulp te vragen. "Obama, ik weet dat je luistert", zei de Amerikaanse zangeres Lady Gaga ten overstaan van de menigte, en vervolgde met: "We zullen jou en je regering onder druk blijven zetten om je beloftes uit te voeren."

De protestmars volgde op de belofte van Obama een dag eerder een einde te maken aan het verbod voor homo's om in het leger openlijk voor hun geaardheid uit te komen. Obama wil een eind maken aan de wet die in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton tot stand kwam.

Volgens die wet 'Don't Ask, Don't Tell' mogen rekruten niet meer naar hun geaardheid gevraagd worden. Aan de andere kant kunnen homoseksuelen op straffe van ontslag en mogelijke strafrechtelijke vervolging niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen. Obama stelde de wet te willen intrekken, maar noemde geen datum.