Kliklijn voor kindersekstoerisme

Nederlandse toeristen die in het buitenland andere Nederlanders betrappen op kindermisbruik, zouden dat bij terugkomst moeten melden bij de politie. Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag in een interview met dagblad Spits.

Zijn ministerie begint een landelijke campagne om mensen duidelijk te maken waar ze op moeten letten en waar ze misstanden kunnen melden. "Seksueel misbruik van kinderen op vakantiebestemmingen is een ernstig misdrijf en daar moeten toeristen zich bewust van worden", stelt Hirsch Ballin. "We moeten aan misbruikers duidelijk maken dat seks met kinderen op geen enkele wijze getolereerd wordt."

Het is volgens de bewindsman niet de bedoeling dat toeristen privédetective gaan spelen. Hij hoopt wel dat ze, als ze zaken van kindermisbruik tegenkomen, dit willen melden bij bijvoorbeeld de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem of bij de marechaussee op Schiphol. Zo'n melding kan dan het startpunt van nader onderzoek zijn. De minister roept medewerkers in de reisbranche op ook informatie te verstrekken als ze problemen met kindersekstoerisme signaleren.