Ziekenhuis blundert met kankerlongen

Dolblij was de 31-jarige Matthew Millington toen hij in aanmerking kwam voor een stel donorlongen. De Britse Irak-veteraan is echter onlangs overleden. Het ziekenhuis in Cambridge had hem namelijk een stel longen gegeven van een overledene die aan longkanker leed.

Het Papworth ziekenhuis is zich van geen kwaad bewust. Destijds was er volgens de artsen op de röntgenfoto's geen kanker te zien. Waarschijnlijk hadden ze het over het hoofd gezien, want zes maanden na de operatie werd de tumor bij Milington ontdekt.

Ironisch genoeg hebben de medicijnen die afstoting van het nieuwe orgaan moesten voorkomen, de kanker door zijn hele lichaam verspreid. De militair uit Stoke-on-Trent heeft nog bestraling ondergaan, maar het was al te laat. In februari vorig jaar is hij thuis overleden.

Vanaf zijn zestiende diende de soldaat al in het leger, maar in 2005 kreeg hij tijdens een missie in Irak ineens moeilijkheden met ademhalen. Een jaar later werd een ernstige aandoening vastgesteld met de mededeling dat hij binnen twee jaar zou sterven.

Met de transplantatie in april 2007 was hij dolblij, maar hij tekende hiermee zijn doodvonnis. Volgens het lijkschouwingsrapport overleed Milington echter aan 'complicaties van de transplantatie'. Het bewuste ziekenhuis verdedigt het transplanteren van longen van rokers, door te stellen dat alle organen een 'rigoureuze screening' ondergaan.