Getuige doneert beloning aan slachtoffer

De 22-jarige Lloyd Gardner uit Exeter (Devon), die meehielp om een brute verkrachter te veroordelen, heeft gisteren zijn beloning van £10,000 (circa € 11.000) aan het slachtoffer gegeven.

Een vrouw die aangevallen werd toen ze naar huis terugkeerde na een bezoek gebracht te hebben aan een nachtclub, werd voor dood achtergelaten. Het slachtoffer werd naakt onder een vrachtauto gevonden met een schedelbasisfractuur.

De politie deed een oproep aan eventuele getuigen om zich te melden. Zij liet beelden van een bewakingscamera zien, waarop de verdachte te zien was toen hij vlak voor de aanval over straat liep in de buurt van een groepje vrouwen. Men wilde de vrouwen graag spreken. Gardner wist te vertellen wie die vrouwen waren. De restaurantmanager herkende twee van hen als vroegere collega's. 

Vervolgens wist de politie ze in Polen, hun geboorteland, te traceren. De vrouwen zorgden voor doorslaggevend bewijsmateriaal waarna de 24-jarige uitgeleverd werd door Polen en terecht moest staan voor de Exeter Crown Court.

Tomczak kreeg twee keer levenslang voor zijn daad, die de politie omschreef als één van de meest brute verkrachtingen die zij ooit had onderzocht. Meneer Gardner kreeg de beloning van £10,000 voor de informatie die leidde tot de veroordeling, maar heeft het bedrag aan het slachtoffer geschonken om haar te helpen haar leven weer enigszins op te bouwen. Ze is nog steeds, drie jaar na de aanval, gekluisterd aan een rolstoel. 

De politie noemt Lloyd een 'geweldig lid van de gemeenschap' die 'ongelooflijke betrokkenheid' laat zien. Zijn reactie hierop was: "Ik vond niet dat ik het verdiend had. Het feit dat de vrouw zoiets verschrikkelijks is overkomen, kan zij het geld beter gebruiken dan ik. Ik wilde gewoon op elke mogelijke manier helpen en ik hoop dat het hiermee een beetje gelukt is." 

Tomczak was werkzaam als nachtportier in een ziekenhuis toen hij de vrouw in Exeter in juli 2006 aanviel. Momenteel dient hij zijn tijd uit in een Poolse gevangenis.