Kwakzalverprijs voor Kritisch Prikken

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is vandaag de Meester Kackadorisprijs 2009 toegekend. De Kackadoris is bestemd voor instellingen of personen die de kwakzalverij hebben bevorderd, aldus initiatiefnemer de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij acht de NVKP mede schuldig aan het mislukken van de inentingscampagne tegen baarmoederhalskanker. Begin maart begon de overheid met een vaccinatieprogramma voor meisjes tussen 13 en 16 jaar. De opkomst viel tegen door allerlei anti-campagnes op onder meer het internet.

Kritisch in de naam Kritisch Prikken wekt de suggestie van een weloverwogen oordeel over inentingen, maar hier betekent het gewoon anti, vindt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. "Men kan nauwelijks een aandoening verzinnen die volgens de NVKP niet is veroorzaakt door inenting: van wiegendood, astma en kanker tot zelfs aids toe."

Apothekersorganisatie Mediq is goede tweede geworden in de strijd om de Meester Kackadorisprijs. De keten met tweehonderd vestigingen heeft zich volgens de anti-kwakzalvers gestort op de verkoop van niet-receptplichtige geneesmiddelen waaronder homeopatische middelen. "De Mediq-apothekers zetten zonder scrupules hun wetenschappelijk geweten opzij om aan kwakzalversmiddelen een paar grijpstuivers te kunnen verdienen", aldus de jury.

kritisch prikken  (foto: ANP)